Grenå Kirke 


 Retur til kirker, Djursland

Kilde: Familie Journal Danmarks kirker, nr.26

Kirken og torvet i Grenå fortæller en ganske interessant historie fra kristendommens første dage i Danmark.

Ved overgangen fra hedenskaben valgte vore forfædre ofte at lægge den nye kirke på det gamle helligvi's plads. Man placerede kirkebygningen i åbningen af den v-formede plads, som var den hedenske helligdom. Viets højre side havde altid retning mod nordøst - mod det punkt, hvor solen stod op på midsommerdagen.

I Grenå ser man det ret præcist: Torvets østlige side peger mod nordøst, og pladsen er v-formet. Kirken er beliggende midt i v'ets åbning. Torvet er i øvrigt identisk med byens gamle kirkegård.

Her er således hedenskab og kristendom forenede på en måde, man næppe bemærker til daglig. De første kristne daner var vel ikke helt overbeviste om den nye tros kraft. Så man garderede sig ved at blive på den gamle, prøvede helligdomsplads ...

Den nuværende kirke er senere end kristendommens indførelse, formentlig fra c. 1400, men ved hårdhændede restaureringer i forrige århundrede blev den ribbet for næsten alt gammelt inventar. Det skal nævnes at altertavlen stammer fra Holmens Kirke i København, hvorfra den købtes allerede i 1661. Den er i højrenæssance-stil med fire storsøjler og et rigt snitværk. Tavlen blev istandsat af Nationalmuseet i 1950.

 

Alter  Skibet

 

Orgelet  Bispestol 

 

Sidetavle  Prædikestolen