Jelling Kirke


Retur til kirker

Retur til  Danmarks kirker, øvrige Jylland

Til forsiden
     

 

Kilde: Familie Journal Danmarks kirker, nr. 28

Jellings lave kirke er en af landets ældste stenkirker og har - med sine omgivende to gravhøje i kæmpeformat - altid påkaldt sig arkæologisk interesse. Ved udgravninger i 1977-78 fandt man endelig, hvad man i årevis have søgt, nemlig resterne af kong Gorm den Gamles og dronning Thyras grave.

Dermed kunne man standse spekulationerne om, hvorvidt de berømte ur-kongelige var gravlagte i Gorms og Thyras høje. Teorien går ud på, at de har været det, men at deres søn, Harald Blåtand, lod dem flytte til den kirke, han rejste mellem højene. Det var jo ham, der kristnede danerne, ifølge den imponerende runesten med Kristus-motiv - det ældste Kristusbillede i landet - som ses uden for kirken.

Ved de omfattende udgravninger har man fundet rester af i hvert fald to trækirker under den nuværende Jelling Kirke. Den er fra omkring 1100 med et senere tilføjet, sengotisk tårn. Våbenhuset er af endnu yngre dato.

En af kirkens præster, Søren Stephansen, fik sin blodige plads i historien, da han forsøgte sig som spion under de kejserlige troppers indfald i Danmark i 1629. Han blev opdaget, torteret og døde i fængslet. Fjenderne radbrækkede liget og hængte den døde præst op i kirkedøren ved skægget. Men det var jo også en religionskrig.


 

 

 

 

 

De to runesten Den store runesten

 



  Thyre Danebod - tekst 

 

Til top