Knuthenborg


Knuthenborg Safaripark på Lolland har i en menneskealder for mig stået som et helt enestående sted at komme. Der er flot natur, skønne dyr og masser af steder, hvor den medbragte mad kan nydes. 27. april 2018 åbnede Dinosauerskoven, som er helt unik. I årenes løb er der jævnligt lavet forandringer i parken, Forandring fryder, siger man, og det er ganske rigtigt, men en enkelt ting er jeg dog ked af, og det er at efter Dinosauerne tog deres indmarch, kan man ikke længere gå rundt om Svanesøen, ligesom de flotte elefanter, der stod i søen, nu er flyttet til Limpopoland.

Her i 2019 er der endnu en nyhed - en kæmpe dinosauer. de pensionerede cirkuselefanter vil måske dukke op i 2020. Det er ikke første gang Knuthenborg kan fremvise elefanter. For mange år siden var der en enkelt elefant i parken.

Besøger man parken mere en to gange i sæsonen, kan det svare sig at investere i et årskort. Er man glad for at fotografere er her masser af muligheder for at øve sig på dyrene. I maj kan man nyde de mange flotte Rhododendron. I sommermånederne er der også mulighed for at se sommerfugle på sommerfugleøen. De elsker at sidde i sommerfuglebuskene. Området er forholdsvis nyplantet og den tørre sommer i 2018 tog hårdt på planterne. Efteråret 2019 bød på mange svampe. Især Limpopoland og området ved Svanesøen.

På min hjemmeside kan man forhåbentlig nyde nogle af de mange fotos, jeg har taget i parken. De kan ses ved at følge linkene til de forskellige områder. Jeg vil løbende opdatere siderne..

 

Wikipedia skriver om Knuthenborg:

Knuthenborg Safaripark er en dyrepark på godset Knuthenborg umiddelbart sydvest for Bandholm på Lollands nordkyst. Safariparken har flere end 1000 dyr fordelt på cirka 70 dyrearter. De lever frit i parken, der er opdelt efter områder svarende til deres leveområder. Blandt Parken er med sine op mod 255.000 (2017) besøgende om året en af de mest besøgte turistattraktioner i Danmark, og det er Nordeuropas største safaripark. Parken ejes og ledes af Christoffer Knuth, der er den nuværende lensgreve af Knuthenborg

I 2005 blev parken tildelt fire ud af fem mulige stjerner af turistorganisationen Danske turistattraktioner.

I 2018 åbnede safariparkens største investering nogensinde, Dinosaurskoven. Dinosaurskoven er et 30.000 kvadratmeter stort område, der dækker over et område med udgravninger og udstilling af fossiler og skeletter. Derudover også en stor skov med natur fra dinosaurernes tid, samt over 20 animatroniske dinosaurer.

Limpopoland er et legeområde i Knuthenborg Safaripark med Danmarks største natur- og vandlegeplads. Her finder man også en familierutsjebane, Kampala Express, og Europas stejleste vandrutsjebane Congo Splash.

Parken blev etableret i 1860, hvor der var adgang for betalende gæster. I 1950'erne blev der etableret en dyrepark omkring Svanesøen, med 70 sikahjorte. I 1969 etablerede Adam W. Knuth den egentlige safaripark, da han via en dyrehandler (Gunnar Klausen) fik en lille flok zebraer, tre strudse og nilgaiantiloper. På grund af deres eksotiske herkomst blev det er en stor attraktion

 

Billedet udsigt over Svanesøen i efteråret 2018

 

Dyrene er inddelt i forskellige områder, efter de steder, hvor de oprindeligt kommer fra. For nogle dyr, er der oprettet særlige indhegninger med begrænset adgang, mens andre områder kan besøges til fods. I området omkring Svanesøen, Sommerfugleøen, Ved abeskoven, i Dinosauerskoven og i Limpopoland er det tilladt at medbringe hunde. De skal dog holdes i snor og man skal selvfølgelig huske hundeposerne til deres efterladenskaber!

Abeskoven

Abeskoven indeholder en række forskellige abearter. Abeområdet kan kun besøges via en særlig bus, der kører igennem området, da dyrene ødelægger personbilerne. Da abeskoven åbnede for år tilbage, kørte folk ind i  personbiler, men man kunne altid se, når en bil havde været i nærheden af aberne, så var der pillet antenner, sidespejle og pyntelister af de dyrebare køretøjer! Man kan gå langs abeindhegningen og iagttage abernes gøren og laden - også med kæledyrene.

Der er mange borde og bænke i området, hvor den medbragte mad kan nydes, eller man kan købe sig en is eller lignende i kiosken.

Ved siden af aberne findes et lukket område med lemurer. Man kan gå gennem området på en anlagt sti - uden kæledyr. Vil man være sikker på at se lemurerne i fuld vigør, skal man komme omkring fodringstid. Der er rigtig mange kattalemurer, hertil er der to Varier, en han, som er sort og en hun, som er brun. En enkelt sort-hvid vari. Der er kun én hun i Knuthenborg. Kinesisk Muntjak går i området mellem lemurerne. Lemurerne er så absolut mine favoritter. Ved fodringstid kommer man ganske tæt på dem, men man skal lade være at klappe dem. I dyreparken sætter man pris på at lemurerne skal leve som vilde dyr og ikke som klappedyr.

Dyrehaven (Amerika)

Dyrehaven var det område, hvor der i 1950'erne blev udsat en flok sikahjorte. I dag bruges området til nordamerikanske dyrearter, bisoner og elge. Når man kører gennem området, har man på steder en formidabel udsigt over Smålandshavet og Bandholm.

Dinosaurskoven

Dinosaurskoven indeholder livagtige dinosaurer, der både bevæger sig, sprøjter "gift" og afgiver lyde.. Et skilt fortæller, at man står ved indgangen til fortiden. Ved siden af står et andet skilt med indgang til nutiden. Det er dinosaurernes nulevende slægtninge, emuernes område. I dette område findes også kænguruer. Her må kæledyrene ikke medbringes!

Skovridersletten (Asien)

Skovridersletten er et stort åbent område, hvor parkens mange vandbøfler, zebukvæg, sikahjorte, axishjorte og dådyr går.

Maglemermarken  - her møder man de første klappedyr, efter man er kommet ind i parken.

Savannen (Afrika)

På savannen går rigtig mange dyr: yakokser Zebraer, giraffer, gnuer, antiloper, næsehorn og strudse. Det kan anbefales at overvære fodringen af girafferne, hvor der samtidig gives et lille foredrag om det store dyr. Fodringen foregår i området ved Abeskoven.

Tigerskoven (Asien)

Tigerskoven er et særlig aflukket område, hvor der kun er adgang i lukket bil - og uden kæledyr, Hvis man er heldig, ser man en eller flere tigre gå rundt. Indhegningen har træer og vegetation, som minder om stedet, hvor den sibiriske tiger kommer fra. Knuthenborg Safaripark deltager i et internationalt avlssamarbejde, der er med til at bevare tigeren. I sæsonen arrangeres fodring med godbidder til et par tigre. Man parkerer ved hundeparkeringen og går til huset ved tigerområdet. Her fortælles om tigrene, og de får lidt kødklumper, så man kan se dem tæt på ruden. Den egentlige fodring sker 3 gange om ugen, hvor de får 6-7 kg kød i eget indelukke. Knuthensborg er selvforsynende med kød til rovdyrene.

Ulveskoven (Amerika)

Ulveskoven er ligesom Tigerskoven et aflukket område, som man kun kan komme ind i lukket bil uden kæledyr, da der går arktiske ulve rundt. Ved fodringstid er ulvene mest aktive. Det er det eneste sted i Danmark, hvor det er muligt at køre i bil gennem et område med ulve. Grænsende op til Ulveskoven findes også en bjælkehytte med en glasvæg direkte ind til de arktiske ulve. Ulvehytten kan man tilgå til fods, og evt. i følge med sin hund.

Bandholmmarken (klappedyr)

Her er der en formidabel udsigt og der er rig mulighed for at komme tæt på kameler, heste, shetlandsponyer og lamaer

Fasaner, egern og geder

Voliererne med fugle i Fugleskoven har måttet lade livet til fordel for Dinosauerne. Der ses rigtig mange fasaner i området. For børnene er det en oplevelse at gå blandt i mange geder, der er i et indelukke i nærheden af Svanesøen og Ulveskoven. Jeg har ofte set egern i området ved Svanesøen, men har aldrig været hurtig nok til at fotografere dem. Ved mit besøg 28. september 2019 opdagede jeg pludselig et nysgerrigt egern ved spisestedet Mombasa i Limpopo. Heldigvis havde jeg lige sat mine hunde fast og havde fotoapparatet klar, så endelig lykkedes det at få et par billeder.

 

Billedet viser udsigt over Smålandshavet fra Bandholmmarken

 

I 2019 har der været megen omtale af de pensionerede cirkuselefanters videre skæbne, I efteråret er det endelig besluttet at elefanterne skal til Knuthenborg - Forberedelserne er i fuld gang.


Det blev 2020, der kom pandemi og Coronavirus lukkede Danmark ned den 11. marts 2020.

Knuthenborg Safaripark måtte udskyde sæsonåbningen, men 18. april blev det tilladt at køre ind i parken, men man måtte ikke stige ud af bilerne, men 15. maj da cirkuselefanterne tog deres nye anlæg, Elefantsletten, i brug, måtte bilerne godt forlades. Over sommeren var parken godt besøgt, og der var lange køer for at komme ind i parken. Statsstøtten halverede billetprisen over sommeren og dette var måske en af årsagerne til det store besøgstal.

18. oktober sluttede sæsonen for 2020 og jeg glæder mig allerede til næste sæson.

27. marts 2021 åbnede Knuthenborg portene for endnu en coronasæson. 1. juni åbnede den nye tigerskov, som er Europas største af sin art. Ved åbningen var endnu en tiger ankommet til Lolland, nemlig den pensionerede cirkustige, Keni, fra Spanien. Anlægget er delt op i 4 afdelinger, hvor tigrene går enkeltvis, bortset fra 2 brødre, som går i samme afdeling. Det gamle anlæg skulle ses fra bilen, mens det nye skal ses til fods. En 200 m lang gangbro 5 m oppe giver et godt udsyn over det store anlæg. Er man heldig kan man også se den ene tiger fra det gamle udsigtsskur.

De pensionerede cirkuselefanter, Ramboline, Lara, Jenny og Djungla fik den 22. juni endnu en logerende i det 14 ha store anlæg, den 43 årige pensionerede N'yoka, som kom fra Borås Djurpark i Sverige, hvor hun ikke befandt sig til rette. Det viste sig over sommeren, at hun fandt sig godt til rette i de nye omgivelser.

I sæsonens løb blev det til mange ture og mange billeder - ikke kun af udefrakommende dyr, men også af det naturlige dyre- og planteliv. Et udvalg af året billeder ses på siden Knuthenborg 2021

 

 

Siden opdateret 20. januar 2022, nyere billeder fra Knuthenborg ses i SWAY

 

Tilbage til Knuthenborg

Tilbage til forsiden