Forsiden

Island 2004

Azorerne 2006

Færøerne 2007

 New York 2008

Dubai 2008

Berlin 2009

Grønland 2016

Barcelona 2018

Rom 2019

Restaurant Noma 23. februar 2019

Slanke-kurrejse Swinoujcie 2019

Danske kirker

Knuthenborg    

Nakskov og omegn

Mine hunde     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 


Arktiske Ulve (Nordamerika)

Berygtet og beundret

Ulven er udbredt på det meste af den nordlige halvkugle, og  findes i mange farvevarianter alt efter levested.

Ikke kuldskær!
Vinteren i disse områder kan være ekstremt hård, men den arktiske ulv er tilpasset de barske betingelser. I forhold til ulve fra lunere egne, har den arktiske en kortere snude og små ører for at mindske varmetabet. 

Flok-struktur
Ulveflokken har et klart hierarki, som markeres via et meget avanceret kropsprog, som også kendes fra hunde. Lyde, lugte og statur er vigtige i den indbydes kommunikation. 

En flok ledes normalt af et fører-par, også kaldet alpha-par. Det er tæven, der vælger sin han, og dette par er de eneste i flokken, der får unger. Parringen finder sted en gang om året - typisk i foråret.

Normalt graver ulven en hule i jorden, når den skal have sine unger. I de nordligste egne er jorden imidlertid ofte for hård pga. permafrosten, som betyder, at jorden er frossen hele året rundt. Istedet må ulven finde en klippehule eller lignende. Ungerne vil følge forældrene i omkring 2 år, og forlader flokken når de bliver kønsmodne.

Naturlig blond
Den arktiske ulv er hvid hele året. Den skifter altså ikke farve, som f.eks. polarræven, men den fælder sin pels to gange om året. I forbindelse med fældning, ser ulven noget laset ud, men det er altså helt naturligt.

Bytte
Ulven er ekstremt god til at tilpasse sig, og spiser hvad der nu er tilgængeligt.
Bison er et yndet bytte for ulven. Men at angribe så store dyr er livsfarligt, og det sker typisk i samarbejde med andre ulve, og målet er ofte unge, gamle eller syge dyr, som ikke kan følge med flokken. En enlig ulv lever derimod af alt fra fugle, små gnavere og orme til planteføde. 

Trusler
Ulven er altid på vagt. Selv når den sover, står ørerne ret op, for at kunne opfange lyde fra byttedyr eller potentielle trusler som mennesker og bjørne. Mennesker dræber en del ulve, som kommer for tæt på beboede områder, måske tiltrukket af husdyr eller affald, når der er knaphed på naturligt bytte. 

Et blakket ry
Der findes mange historier om ulve, og de fleste beskriver dyret som et glubsk monster, som æder små børn. Og tandsættet kan da også virke skræmmende: 42 spidse tænder og et kæbetryk så kraftigt, at et lårben fra en bison knuses i få bid!

Ulven æder hele byttet inkl. hår og knogler, og byttet forsvinder derfor "sporløst". Når folk i gamle dage opdagede, at deres dyr var pist forsvundet i løbet af natten, gav det ophav til et væld af historier om den mystiske ulv. Men der er altså oftest tale om meget overdrevne myter.


       
 27. maj 2018 7. september 2019  9. september 2018  11. august 2018 
10. august 2019  10. august 2019 
10. august 2019  20. oktober 2019
Ulvene ved fodringstid set fra besøgshuset 20. oktober 2019
     


Tilbage til forsiden        Tilbage til Knuthenborg

Siden opdateret 20. oktober 2019