|
Færøerne 2007 New York 2008 Dubai 2008 Berlin 2009 Grønland 2016 Restaurant Noma 23. februar 2019 Slanke-kurrejse Swinoujcie 2019
|
Pantheon på Piazza della Rotonda Piazza della Rotonda er en af de centrale pladser i Rom. Her er stort set altid mange mennesker. Søndag morgen, 7. april 2019, hvor der var lukket for trafik pga. Rom-maraton, og hvor det også regnede, var pladsen dog næsten tom. Billedet af den næsten tomme plads er taget fra mit værelse inden morgenmaden. Da opklaringen kom midt på formiddagen, stimlede folk atter til! Ved midnatstid var der også rimeligt fredelig, men ikke mennesketomt! Omkring pladsen er der flere restauranter, Hotel Sole al Pantheon, hvor vi boede, og endelig Pantheon, som man absolut ikke må gå glip af.
Pantheon er en utrolig flot bygning, skabt af kejser Hadrian i 118 til 123 e. kr. Det er den første bygning i verden, der bliver opført med en kuppel. I 1300 år var den verdens største indtil katedralen i Firenze blev bygget i 1436. Forhallen består af 16 søjler bygget i Egypten og derefter er de tunge søjler transporteret til Rom. Pantheon er græsk og fortæller at bygningen har været indviet til samtlige guder. Om hullet i kuplen fortælles det, at det bliver lavet fordi romerne har hørt om en ukendt gud, og de vil have lyset fra denne gud helt ind i deres tempel. Hullet er den eneste lyskilde i det store rum. Et sagn fortæller, at da man skal bygge kuplen, bringer man et bjerg af sand til stedet, bygger kuplen og fjerner sandet. Kuplen er større end kuplen i Peterskirken. I år 600 e. kr. blev Pantheon til katolsk kirke under navnet Santa Maria dei Martiri, og blev i folkemunde kaldt La Rotonda. Udefra sygner Pantheon ikke af meget. Rotondens højde og diameter har samme mål, 43,3 m. Hullet i kuplen, oculus, er over 8 m i diameter. Åbningen kan ikke lukkes, hvilket betyder at det kan regne ind, men det smukke marmorgulv er konstrueret således, at det hælder en smule udad fra centrum, og der er lavet små afvandingshuller, der gør, at ligegyldigt hvor meget det regner, er vandet væk med det samme. Bertel Thorvalsen, som boede i Rom 1797-1848, har bidraget til udsmykningen.
|