Forsiden

Island 2004

Azorerne 2006

Færøerne 2007

New York 2008

Dubai 2008

Berlin 2009

Grønland 2016

Barcelona 2018

Noma 2019

Slanke-kurrejse  2019

Rom 2019

Nakskov og omegn

opdateret  20-11-20

Mine hunde

opdateret 17-11-20

Knuthenborg  

opdateret 30-10-20

Danske kirker

opdateret 16-11-20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           


 

Roms grundlæggelse samt nyttige links Pantheon og Piazza della Rotonda Piazza Naverona  Piazza di Spagna
       
Den Franske Kirke Parrocchia S. Maria in Aquiro Padri somaschi S. Andrea della Valle Trivifontænen
       
Peterskirken Peterspladsen Tilbage til Roms forside Vatikanmuseerne

Vatikanstaten og intro til Vatikanmuseerne  


Vatikanstaten er en uafhængig stat midt i byen Rom. Vatikanstaten er med sine 44 hektar og 1000 indbyggere verdens mindste land målt på areal såvel som antal indbyggere. Den blev sikret som stat i 1929. Vatikanets overhoved er paven og selvom staten er mindre en den halv kvadratkilometer har den sin egen postservice, hær (schweizergarden), egne radio- og tv-stationer, supermarkeder, egne frimærke og penge.


Vatikanets hjemmeside

Kortet er hentet på nettet for at give et overblik over staten


 

  Udsigt fra Vatikanet  

 Den schweiziske sikkerhedsgarde

Foran Peterskirken står nogle sikkerhedsvagter med meget særprægede uniformer, som er designet af Michelangelo. Garden blev etableret i 1506. Det er kun katolske mænd fra Svejts, der kan komme i betragtning til den form for aftjening af værnepligt.

Schweizergarden Eget posthus og egne frimærker

 


Vatikanmuseerne

På hjemmesiden Forzaitalia.dk kan man læse lidt mere om Vatikanmuseerne, som rummer en enorm samling af kunstværker

Den rundvisning vi havde købt hed: "Gå over linjen med værten til Vatikanets museer". Da det stort set er umuligt at fortælle noget undervejs på grund af de mange mennesker, blev vi ført ud i en have med nogle oversigtstavler. Her fik vi så en længere gennemgang af det vi senere skulle se - undervejs var det således ikke de lange forklaringer, men kun korte bemærkninger.

    Foredrag udendørs! Gad vide hvad man gør i tilfælde af dårligt vejr?    
     
     
Efter det længere foredrag i det fri går vi nu indendørs for at se de mange kunstgenstandeDet sixtinske kapel

Det sixtinske kapel er pavens private kapel i Vatikanet. Kapellet blev opført i 1477-1480 til Pave Sixtus IV. Kapellet anvendes, når den ny pave skal vælges. Kardinalerne bliver lukket inde i konklavet (i det Sixtinske Kapel), og der stemmes mellem kardinalerne. Valget foregår af flere omgange, og hver gang der er blevet stemt, brændes stemmesedlerne. Indtil den endelige afgørelse brændes sedlerne, så sort røg stiger op ad den lille skorsten. Når afgørelsen er klar brændes de sidste stemmesedler, således at en tynd hvid røgsøjle opstiger og indikerer, at der er blevet valgt en ny pave. Et sådan konklave kan vare flere uger. Kapellet er udsmykket af datidens største kunstnere. Malerier af bl.a Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli, Pietro Perugino og Domenico Ghirlandaio.

Mest kendt er loftmalerierne, et mesterværk med scener fra Skabelsesberetningen, malet af Michelangelo i 1508-1512, samt altervæggen, som han malede godt 20 år sener, og som forestiller Dommedag.

I Det sixtinske kapel afholdes også dødsmessen for en pave samt påskemessen.

 

 Det nok mest berømte billede, Michelangelo har lavet, findes i loftet i Det Sixtinske Kapel og forestiller skabelsen af Adam, hvor Gud og Adams hænder mødes.

Michelangelos nøgne menneskeskikkelser blev anset for uanstændige og i 1565 blev der malet lændeklæder på Michelangelos nøgne figurer i Dommedag.

 

Den guidede tur slutter i Det Sixtinske Kapel. Man lukkes ind uden guide, som så henter os, når vi har passeret udgangen bag ved "gitteret", som ses på sidste foto. Man går igennem som sild i en tønde, og der skal være absolut ro. Al tale og fotografering er forbudt. 

Til top


Siden opdateret 8. september 2019