Forsiden

Island 2004

Azorerne 2006

Færøerne 2007

 New York 2008

Dubai 2008

Berlin 2009

Grønland 2016

Barcelona 2018

Rom 2019

Restaurant Noma 23. februar 2019

Slanke-kurrejse Swinoujcie 2019

Danske kirker

Knuthenborg    

Nakskov og omegn

Mine hunde     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Barcelonas Katedral  - La Seu de la Santa Creu i Santa Eulalia og Santa Maria del Mar - Havets Katedral


 

 

Barcelona City History Museum        Arc de Triomp     Sagrada Familia      Casa Milá      Park Güell      Casa Battló


 

Katedralen i Barcelona (1298-1441) - et imponerende bygningsværk

Man kalder flere kirker i Barcelona for katedraler, men kun én kirke er officielt en katedral: La Seu Katedralen i det gotiske kvarter. Ordet katedral kommer fra det græske ord káthisma (καθισμα), der betyder sæde. Der er tale om biskoppens sæde, og han har kún ét sæde, nemlig i kirkens katedral. Dermed er Havets Katedral altså ikke en katedral, men en basilika.

Kirkens oprindelse

Barcelonas katedral, hvis fulde navn er La Seu de la Santa Creu i Santa Eulalia, er bygget oven på et romersk tempel, siden en arabisk moské og slutteligt en romansk katedral før det blev til den gotiske kirke, der står i centrum af Barcelona i dag. Byggeriet blev påbegyndt af Bernat Pelegri i 1298, under Jaume II's kongedømme. Fire chefarkitekter nåede at arbejde på katedralen, før den stod færdig i 1441.

1441 var altså året, hvor både kirken og klostergården stod færdige – men hovedfacaden blev først til i slutningen af det 19. århundrede. Denne facade blev bygget mellem 1887 og 1890. Manuel Girona i Agrafel (1818-1905), der giftede sig med Quadras, betalte for facaden på katedralen, der blev lavet af Oriol i Mestres.


Santa Maria del Mar - Havets Katedral 1329 - 1383

Santa Maria del Mar er for mange den mest imponerende gotiske kirke i Barcelona. Barcelonas katedral (La Seu) er betydeligt større, men Santa María del Mar er særligt stilren og historien omkring opførelsen af kirken er usædvanlig. Vi brugte en del tid på denne imponerende kirke.

Kirken lå i middelalderen tættere på havet, end den gør i dag. Deraf navnet "del mar" (mar = hav). Området, hvor kirken ligger, var et af Barcelonas rigeste og mest arbejdsomme kvarterer i perioden. Stedet hvor man opførte kirken havde siden 300-tallet været anvendt til kristne ritualer, og kirken er bygget oven på den gravplads, der går tilbage til det 1. århundrede e. kr. hvor man i år 303 e. kr. begravede den lokale helgeninde Santa Eulàlia, efter at hun var blevet tortureret og korsfæstet af romerne.

En enestående konstruktion

Afstanden mellem søjlerne er den største af alle gotisk kirker i Europa (mere end 13 meter). Det særlige ved konstruktionen af kirken er desuden, at alle samfundslag deltog. Derfor var det muligt at konstruere kirken på rekordtid: det tog blot 54 år at bygge Santa María del Mar

Opførelsen af Santa María del Mar blev påbegyndt i 1329, og i 1383 lagde man den sidste sten.

 


 

 

 

             

           


 

Siden opdateret 7. februar 2019

Til top